Praktické tipy

Z jakých typů filtrů vody lze na současném trhu vybírat a který z nich je nejúčinnější?

Je vaše kohoutková voda velmi tvrdá nebo obsahuje na váš vkus až příliš vysoké množství chlóru, který její chuť rozhodně nevylepší? Možná byste se měli zamyslet nad její úpravou. Kupování balené vody není totiž vždy výhrou. Dlouhodobé skladování v nevhodných podmínkách dokáže z balené vody z přírodních zdrojů vytvořit nebezpečný koktejl, který byste do sebe rozhodně lít nechtěli. K pití balené vody je rozumné přistoupit jen v případě nepříznivých okolních podmínek, například na chalupě, kde máte pouze vodu ve studni, jejíž kvalitu nejste schopni zaručit. V případech, kdy máte k dispozici vodu z kohoutku, se raději zaměřte na její úpravu.

Jaké existují na současném trhu principy filtrování vody?

Vybíráte-li domácí filtr na vodu, narazíte pravděpodobně na několik různých principů filtrace, které s vodou provádí různé úpravy. Nejčastěji se můžete setkat s filtry uhlíkovými, iontovými či chemickými. Rozšířená je také reverzní osmóza. Ta však většinou z vody odstraňuje i prospěšné látky, čímž ji ochuzuje. Takováto chudá voda poté při konzumaci z těla často naopak vytahuje potřebné látky a tím mu škodí. Iontová výměna pak vodu spíše změkčuje, díky čemuž dochází ke snížení procenta vodního kamene, ale také solí, které naše tělo potřebuje. Takováto úprava vody je vhodná spíše pro pračku, které prodlouží životnost bez nutnosti používat chemická změkčovadla.

Vsaďte na přírodní uhlík

Mezi nejšetrnější způsoby filtrace pitné vody patří uhlíkové filtry. Ty vodu neochuzují, ale jemně z ní odstraňují nežádoucí látky. Na našem trhu patří uhlíkové filtry mezi nejrozšířenější. Filtry, jejichž hlavní komponentou je aktivní uhlík, se používají zejména pro odstranění chlóru, nepříjemného zákalu nebo škodlivých organických látek. Filtrovanou vodu lze konzumovat přímo nebo z ní vařit teplé nápoje. Pro tyto případy využití doporučuje specialista na filtraci vody pořízení praktické filtrační konvice s uhlíkovou filtrační náplní. Chcete-li z přefiltrované vody připravovat také pokrmy, je praktičtější pořízení filtru určeného k přímé montáži na vodovodní kohoutek. Výhodou uhlíkových filtrů jsou i jejich minimální nároky na údržbu. Filtr může bez zásahu pracovat ve vaší filtrační konvici, láhvi či přímo na kohoutku i několik měsíců. Nevýhodou je pouze nutnost pravidelné výměny filtrační patrony. V těchto případech je potřeba se řídit zejména doporučením výrobce a kvalitou vlastní kohoutkové vody.

Napsat komentář

Klikněte a přidejte komentář